د.هاني حمد
'

د.هاني حمد

الدكتوراة / استاذ مساعد

يرجى اضافة حساب جوجل سكولر

موقع د.هاني حمد

  • نبذة
  • الخبرات
  • المؤتمرات
  • الابحاث
  • نشاطات
  • تواصل

I am the Jordanian citizen Hani Hamad. I earned the Ph.D degree in Community Nutrition (Human Nutrition) from the University of Putra, Malaysia (UPM), the M.Sc degree in Nutrition and Food Science /Nutritional Science from the University of Jordan, and the B.Sc degree in Agricultural Sciences / Nutrition and Food Technology from Jordan University of Science and Technology (J.U.S.T). I have related experience as I am currently an assistant professor in the Faculty of Agriculture at Jerash University. During the period from Oct/2012 – till now, I was involved in instructing a number of courses in the Department of Food Science and Nutrition, including Fundamentals of Human Nutrition (Principles of Nutrition and Food Science), Human Nutrition, Nutritional Assessment, Nutrition Through the Life Cycle, Community Nutrition, Nutrition Education and Extension (Nutrition counseling), Clinical Nutrition (Faculty of Nursing), and Food in Our Life (University Elective Course).

October /2012 – till now: Assistant Professor at Department of Food Science and Nutrition / Faculty of Agriculture Jerash University, Jerash, Jordan

 

Feb/2012–June/2012: Part-time Lecturer at Department of Food Technology, TOLEDO University College, Al-Balqa Applied University Irbid, Jordan.

 

Apr/2005 – Feb/2007: Research Assistant at Department of Nutrition and Dietetics, Faculty of Medicine and Health Sciences, University of Putra, Malaysia, Malaysia.

 

Dec/2003 -- Apr/2004:Nutritionist: six-month training as program organized by the Nutrition and Health Education Clinic and Department of Nutrition /Islamic Hospital, Amman, Jordan.

 

Sep/2001--Sep/2002: Graduate Research Assistant at Department of Nutrition and Food Technology, Faculty of Agriculture, University of Jordan.  

 

Mar/1999 -- Dec/1999: Production engineer and quality control manager at Mafraq Food Industries Company (MAFICO), in training program organized by Agriculture Engineers Association (Jordan)

10/2012 – حتى الآن :

أستاذ مساعد

قسم علم الغذاء والتغذية - جامعة جرش

جرش – الأردن

 

 

2/2012 – 6/2012 :

محاضر غير متفرغ

كلية توليدو الأهلية/ جامعة البلقاء التطبيقية

اربد – الأردن

 

 

4/2005- 2/2007 :

 مساعد بحث وتدريس

قسم التغذية والحميات - جامعة بترا الماليزية

ماليزيا

 

 

 

12/2003- 4/2004 :

 أخصائي تغذية- قسم التغذية وعيادة التثقيف التغذوي-المستشفى الإسلامي ، عمان – الأردن

 

 

 

 

9/2001- 9/2002 : مساعد بحث وتدريس- قسم التغذية والتصنيع الغذائي ،

كلية الزراعة - الجامعة الأردنية

 

 

 

3/1999- 12/ 1999: مهندس انتاج وجودة – شركة المفرق للصناعات الغذائية (مافيكو)

 

Skills:المهارات:                                                                                                       

Language skills

(Arabic, English, excellent)

المهارات اللغوية

(العربية والانجليزية ، ممتاز)

Computer skills

(comprehensive course)

مهارات الحاسوب

(الدورة الشاملة)

Article title

Journal name, volume & issue

Journal indexing

Effect of Ozonation on Cypermethrin and Chloropyrifos Pesticides Residues Degradation in Tomato Fruits

Fresenius Environmental Bulletin, 27(10),6628-6633

 ISI Thomson Reuters

Scopus

Obesity and Related Factors among Jerash University Population

Journal of Health, Medicine and Nursing, Vol.35; 106-111

EBSCO (U.S.), Index Copernicus (Poland), Ulrich's Periodicals Directory (ProQuest, U.S.), JournalTOCS (UK), PKP Open Archives Harvester (Canada), Bielefeld Academic Search Engine (Germany), Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB (Germany), SCI-Edge (U.S.), Open J-Gate (India), OCLC WorldCat (United States), Universe Digtial Library (Malaysia), NewJour (Georgetown University Library, U.S.), Google Scholar

Prevalence of Obesity and Perceptions of Body Weight among University Students: Evidence from Jordan

Journal of Health, Medicine and Nursing, Vol.34; 37-39

EBSCO (U.S.), Index Copernicus (Poland), Ulrich's Periodicals Directory (ProQuest, U.S.), JournalTOCS (UK), PKP Open Archives Harvester (Canada), Bielefeld Academic Search Engine (Germany), Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB (Germany), SCI-Edge (U.S.), Open J-Gate (India), OCLC WorldCat (United States), Universe Digtial Library (Malaysia), NewJour (Georgetown University Library, U.S.), Google Scholar

Meeting Dietary Food Groups Serving’s Requirements of Food Guide Pyramid among Jordanian University Students

Journal of Medicine, Physiology and Biophysics, Vol.29; 1-4

EBSCO (U.S.), Index Copernicus (Poland), Ulrich's Periodicals Directory (ProQuest, U.S.), JournalTOCS (UK), PKP Open Archives Harvester (Canada), Bielefeld Academic Search Engine (Germany), Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB (Germany), SCI-Edge (U.S.), Open J-Gate (India), OCLC WorldCat (United States), Universe Digtial Library (Malaysia), NewJour (Georgetown University Library, U.S.), Google Scholar

Dietary and Lifestyle Behaviors of the University Students Living Away from Their Home: A Cross-Sectional Study

Research on Humanities and Social Sciences, Vol.7, No.2; 28-32

EBSCO (U.S.), Index Copernicus (Poland), Ulrich's Periodicals Directory (ProQuest, U.S.), JournalTOCS (UK), PKP Open Archives Harvester (Canada), Bielefeld Academic Search Engine (Germany), Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB (Germany), SCI-Edge (U.S.), Open J-Gate (India), OCLC WorldCat (United States), Universe Digtial Library (Malaysia), NewJour (Georgetown University Library, U.S.), Google Scholar

Prevalence of Obesity among Jordanian School-aged Adolescentsin Greater Amman

Journal of Health, Medicine and Nursing, Vol.33; 91-96

EBSCO (U.S.), Index Copernicus (Poland), Ulrich's Periodicals Directory (ProQuest, U.S.), JournalTOCS (UK), PKP Open Archives Harvester (Canada), Bielefeld Academic Search Engine (Germany), Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB (Germany), SCI-Edge (U.S.), Open J-Gate (India), OCLC WorldCat (United States), Universe Digtial Library (Malaysia), NewJour (Georgetown University Library, U.S.), Google Scholar

Chlorophyll color retention in green pepper preserved in natural lemon juice

Journal of Food Processing and Preservation, 41: 1745-4549

ISI Thomson Reuters

Scopus

Comparison Between the Effects of Different Sources of Dietary Fiber on Blood Lipid Profile in Rats.

Journal of Biology, Agriculture and Healthcare, Vol.6, No.12;70-77

EBSCO (U.S.), Index Copernicus (Poland), Ulrich's Periodicals Directory (ProQuest, U.S.), JournalTOCS (UK), PKP Open Archives Harvester (Canada), Bielefeld Academic Search Engine (Germany), Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB (Germany), SCI-Edge (U.S.), Open J-Gate (India), OCLC WorldCat (United States), Universe Digtial Library (Malaysia), NewJour (Georgetown University Library, U.S.), Google Scholar

Metabolic syndrome (MS): definition, classification and potential associated factors.

International Journal of Health Sciences & Research (IJHSR), Vol.6, No.6;360-369

Index Copernicus,Google Scholar,Google Search,GenamicsCiteSeer ,Open Science Directory ,Index Research International (INREIN) ,AGORA ,BOAI,Index Scholar
,JournalIndex,eJManager,Scirus (Elsevier)
,SOROS,BASESearchEngine,Findejournal
,NEWJOUR,OpenJ-Gate,ICMJE,WorldCat,AcademicKeys,Docstoc
,CiteFactor ,ResearchBib,getCITED,Ulrich’s internationaldirectory,University of the West Library ,Other databases.

Nutritional and Health Outcomes of Household Food Insecurity (HFIS).

Journal of Biology, Agriculture and Healthcare, Vol.6, No.4;147-157

EBSCO (U.S.), Index Copernicus (Poland), Ulrich's Periodicals Directory (ProQuest, U.S.), JournalTOCS (UK), PKP Open Archives Harvester (Canada), Bielefeld Academic Search Engine (Germany), Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB (Germany), SCI-Edge (U.S.), Open J-Gate (India), OCLC WorldCat (United States), Universe Digtial Library (Malaysia), NewJour (Georgetown University Library, U.S.), Google Scholar

Household Food Insecurity (HFIS): Definitions, Measurements, Socio-Demographic and Economic Aspects.

Journal of Natural Sciences Research, Vol.6, No.2;63-75

EBSCO (U.S.), Index Copernicus (Poland), Ulrich's Periodicals Directory (ProQuest, U.S.), JournalTOCS (UK), PKP Open Archives Harvester (Canada), Bielefeld Academic Search Engine (Germany), Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB (Germany), SCI-Edge (U.S.), Open J-Gate (India), OCLC WorldCat (United States), Universe Digtial Library (Malaysia), NewJour (Georgetown University Library, U.S.), Google Scholar

Effect of Birhi Variety of Date Palm Fruits, (Phoenix dactylifera L.) at the Tamr Stage on Serum Glucose Levels in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats

Journal of Agricultural Science, Vol. 8, No. 1; 110-118

AGRICOLA, AGRIS, CAB Abstracts, CrossRef, EBSCOhost, Genamics JournalSeek, Google Scholar, IndexCopernicus, JournalTOCs, LOCKSS, Open J-Gate, PKP Open Archives Harvester, ProQuest, SHERPA/RoMEO, Standard Periodical Directory, Ulrich's, Universe Digital Library, WorldCat

Effect of Soaking and Fermentation of Wheat Bran on Weight Gain, Accumulative Food Intake and Food Efficiency Ratio in Rats.

Journal of Agricultural Science, Vol. 7, No. 11; 200-207

AGRICOLA, AGRIS, CAB Abstracts, CrossRef, EBSCOhost, Genamics JournalSeek, Google Scholar, IndexCopernicus, JournalTOCs, LOCKSS, Open J-Gate, PKP Open Archives Harvester, ProQuest, SHERPA/RoMEO, Standard Periodical Directory, Ulrich's, Universe Digital Library, WorldCat

Relationship between Birth Weight and Body Growth of Awassi Lambs during Early Weaning

Journal of Biology, Agriculture and Healthcare, Vol.5, No.24; 95-99

EBSCO (U.S.), Index Copernicus (Poland), Ulrich's Periodicals Directory (ProQuest, U.S.), JournalTOCS (UK), PKP Open Archives Harvester (Canada), Bielefeld Academic Search Engine (Germany), Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB (Germany), SCI-Edge (U.S.), Open J-Gate (India), OCLC WorldCat (United States), Universe Digtial Library (Malaysia), NewJour (Georgetown University Library, U.S.), Google Scholar

“Alzheimer disease & genetics: A mini review”

International Journal of Current Research, Vol.7, No.11; 23067-23073

Pubmed, National Library of Medicine Ulrich's Periodicals Directory (ProQuest, U.S.)….., etc

The effect of different processing treatments of wheat bran on serum lipids and lipoproteins in Sprague-Dawley rat

Arab Journal for Food and Nutrition, 6(12), 6-16

-

جامعة جرش

كلية الزراعة

قسم علم الغذاء والتغذية

  

المواد والساعات المكتبية لعضو هيئة التدريس

د. هاني حمد

اسم عضو هيئة التدريس

الخوارزمي

المبنى

422

رقم المكتب

المبنى ورقم القاعة

الوقت

اليوم

المادة

المواد التي يدرسها

خ 207

11:00-12:30

ح ث

الإرشاد والتثقيف التغذوي

خ 401

14:00-15:30

ح ث

المعالجة بالغذاء (1)

خ 315

9:30-11:00

ن ر

مبادئ علم التغذية

خ 105

12:30-14:00

ن ر

تغذية الإنسان

الساعات

اليوم

الساعات المكتبية

إلى

من

13:30 ظهرا

12:30 ظهرا

أحد ، ثلاثاء

12:00 ظهرا

11:00 صباحا

اثنين ، أربعاء

 

التوقيع

د.هاني حمد

عضو هيئة التدريس

 

التوقيع

د. محمد الطراونة

مشرف مكتب الجودة في الكلية

 

التوقيع

د. محمد الطراونة

رئيس القسم

 

التوقيع

أ.د. معتصم المساد

عميد الكلية

 

hanihamad14@yahoo.com

مساقاتي الالكترونية على التعليم الالكتروني

  • جميع المساقات
  • مساقاتي الالكترونية الفعالة
  • الأعضاء النشطون
  • المساقات الأكثر نساطاً
جميع المساقات :
المساق: تخطيط وجبات الطعام
يهتم المساق بدراسة كيفية تخطيط الوجبات بالاعتماد على مجموعات الغذاء الأربع الأساسية ومرشد الغذاء الهرمي ونظام البدائل الغذائية. كذلك يتم من خلال هذا المساق التعرف على مفهوم البطاقة الغذائية ودراسة أهم المكونات التي يجب أن تحتوي عليها. وأيضاً يتم دراسة أهم محتويات الوجبة الغذائية المتكاملة أو المتوازنة. يتم التطرق من خلال هذا المساق إلى موضوع تقوية وتعزيز الأغذية المختلفة بأهم العناصر الغذائية. كذلك يتم التعرف على أهم الطرق لتقدير إجمالي احتياجات الأشخاص من الطاقة الكلية ودراسة أهم الفحوص والتحاليل والقياسات لتقييم الحالة الغذائية. وأخيراً يتم من خلال هذا المساق التعرف على كيفية تخطيط وجبات غذائية للشخص البالغ والبدين والمرأة الحامل والمرضع.

المساق: المعالجة بالغذاء(1)
يتناول المساق عرضاً لأهمية الأغذية في التغلب على بعض المشاكل الصحية وكذلك بعض الامراص التي يمكن معالجتها من خلال التركيز على أغذية معينة مثل أمراض الجهاز الهضمي ((التهاب المريء،اضطرابات المعده (سوء الهضم والقرحه)،الغازات المعوية والانتفاخ، الامساك،الاسهال) ، البدانة (السمنة) ونقص الوزن، التغذية المعوية والتغذية الوريدية، التداخل بين الغذاء والدواء،بالاضافة الى الحميات العلاجية الاعتيادية في المستشفيات .

المساق: الارشادات و التثقيف التغذوي
يهدف هذا الفصل إلى أعطاء الطلبة نبذه عن التطور التاريخي لمفهوم الارشاد التغذوي ودورة في تطور العملية التغذوية، يتعامل الفصل مع مدى واسع من الإرشاد التغذوي ويقدم وصفاً للطرق والوسائل المختلفة من اجل وضع برامج إرشاد تغذوي

المساق: تغذية المجتمع
يهدف المساق إلى دراسة النظام الغذائي للمجتمع وخصائصه وإدارته والتخطيط للبرامج التغذوية

عدد المصادر التعليمية في مساقاتي الالكترونية
المساق: تخطيط وجبات الطعام عدد المصادر التعليمية (20)
المساق: الارشادات و التثقيف التغذوي عدد المصادر التعليمية (12)
المساق: المعالجة بالغذاء(1) عدد المصادر التعليمية (9)
المساق: تغذية المجتمع عدد المصادر التعليمية (6)
احدث العمليات على الموقع :
المستخدم :(عطية سلامة عطية ال سعود- دبلوم عالي/إدارة تربوية) (2020-12-01 20:00:43)
المستخدم :(علي عنبر عايد العظامات- صيدلة) (2020-12-01 19:53:52)
المستخدم :(أ.د.علي الشرفات- هيئة تدريس) (2020-12-01 19:52:46)
المستخدم :(مجد محمد قاسم مطاحن- كيمياء) (2020-12-01 19:50:06)
المستخدم :(ورد خالد محمد العجارمه- تمريض) (2020-12-01 19:46:17)
المستخدم :(وسام موسى علي السليم - لغة عربية) (2020-12-01 19:44:50)
المستخدم :(احمد ممدوح علي العدوان- إقتصاد و إرشاد زراعي) (2020-12-01 19:43:18)
المستخدم :(صفاء موسى سالم الزعبي- دبلوم عالي/إدارة تربوية) (2020-12-01 19:36:02)
المستخدم :(هيام خالد محمد حماد- رياضيات) (2020-12-01 19:34:03)
المستخدم :(وائل عاطف صبحي الجوهري - مدنية) (2020-12-01 19:28:51)
المستخدم :(عبدالجليل زبير- فقه وأصوله) (2020-12-01 19:28:09)
المستخدم :(تقوى احمد عبدربه الزواهره - انجليزي) (2020-12-01 19:28:01)
المستخدم :(احمد انور عبدالله العنزي- تمريض) (2020-12-01 19:26:55)
المستخدم :(نوران احمد السيد داود- صيدلة) (2020-12-01 19:25:42)
المستخدم :(لانا خالد محمود القطامي- علوم حياتية) (2020-12-01 19:22:35)
المستخدم :(عبدالله ياسين جابر ابو الحصين- كيمياء) (2020-12-01 19:22:11)
المستخدم :(أ.د.معتصم محمدالمساد- هيئة تدريس) (2020-12-01 19:22:08)
المستخدم :(بيان رائد محمد الفرارجه- رياضيات) (2020-12-01 19:22:05)
المستخدم :(بشار "محمد امين" صالح البشايره- علم الغذاء والتغذية) (2020-12-01 19:21:37)
المستخدم :(ايمان عبدالله عليان الحوامده - التغذية) (2020-12-01 19:20:13)
احصائيات عامة حول المساقات الأكثر نساطاً :
LMS - منصة المحاضرات - () مرّات الدخول (927462)
علوم عسكرية/2018 - (مقدم بسام العتوم - عضو هيئة تدريس) مرّات الدخول (125240)
حقوق الانسان - (د فراس يعقوب - هيئة تدريس) مرّات الدخول (111388)
مهارات اتصال باللغةالانجليزية/1 - (السيدة رزان محمود ربيع - هيئة تدريس) مرّات الدخول (102704)
بيولوجي عامة(1) - (د.محمد حسين بريك - هيئة تدريس) مرّات الدخول (94138)
علم البيئة والزراعة - (السيدة مها حوامدة - هيئة تدريس) مرّات الدخول (93771)
مهارات اتصال باللغةالعربية/1 - (د. حمزه ربيع - هيئة تدريس) مرّات الدخول (90987)
ثقافة اسلامية - (د.محمد العتوم/شريعة - هيئة تدريس) مرّات الدخول (87259)
التربية الوطنية - (د. ايات بني مصطفى - هيئة تدريس) مرّات الدخول (69277)
قضايا قانونية معاصرة - (د فراس يعقوب - هيئة تدريس) مرّات الدخول (64113)
عدد زوّار صفحة د.هاني حمد : 4341 زائر