كتابة النص: الأستاذ الدكتور يوسف أبو العدوس - جامعة جرش قراءة النص: الدكتور أحمد أبو دلو - جامعة اليرموك مونتاج وإخراج : الدكتور محمد أبوشقير، حمزة الناطور، علي ميّاس تصوير : الأستاذ أحمد الصمادي الإشراف العام: الأستاذ الدكتور يوسف أبو العدوس
فيديو بمناسبة الإسراء والمعراج - إحتفال كلية الشريعة بجامعة جرش 2019 - 1440
فيديو بمناسبة ذكرى المولد النبوي الشريف- مونتاج وإخراج الدكتور محمد أبوشقير- كلية تكنولوجيا المعلومات
التميز في مجالات التعليم والبحث العلمي، وخدمة المجتمع، والارتقاء لمصاف الجامعات المرموقة محليا واقليميا وعالميا.
المساهمة في بناء مجتمع المعرفة وتطوره من خلال إيجاد بيئة جامعية، وشراكة مجتمعية محفزة للابداع، وحرية الفكر والتعبير، ومواكبة التطورات التقنية في مجال التعليم، ومن ثم رفد المجتمع بما يحتاجه من موارد بشرية مؤهلة وملائمة لاحتياجات سوق العمل.
تلتزم الجامعة بترسيخ القيم الجوهرية التالية: الإلتزام الإجتماعي والأخلاقي، الإنتماء،العدالة والمساواة، الإبداع، الجودة والتميّز، الشفافية والمحاسبة، الحرية المنظبطة والمستقبلية.
Assistant professor at Jerash university, Ph.D. in Nutrition and Diatatices from the University of Jordan.
Abstract: Aims : To study the association between selected obesity indices, systolic blood pressure (SBP), and diastolic blood pressure (DBP). Methods : A cross-sectional study on 491 Jordanian adults (19-65 years old). The sociodemographic data, anthropometrics, and blood pressure were measured and recorded. Obesity indices (Conicity Index (CI), Abdominal volume index (AVI), Body Roundness Index (BRI), and Weight-adjusted-waist index (WWI)) were calculated using standard validated formulas. Results : Based on age, the SBP had a significant moderate correlation with BRI and AVI in all age groups. In the age group 20 to 34 years, SBP had a significantly moderate correlation with CI, and DBP had a significantly moderate correlation with BRI and AVI. In the age group 35 to 44 years, DBP had a significantly moderate correlation with CI, BRI, WWI, and AVI. For the age group 45 to 65 years, the SBP had a significantly moderate correlation with all the obesity indexes, opposite to DBP. Obesity indices explain 23.6% to 24.1% of the changeability in SBP, and one unit increase in them resulted in an increase in SBP range from 0.61 ± 0.14 to 19.88 ± 4.45. For DBP, obesity indices explained 15.9% to 16.3% of the variability in DBP, and raising them by one unit led to an increase in the DBP range from 0.27 ± 0.11 to 10.08 ± 4.83. Conclusion : All the studied obesity indices impacted SBP and DBP with the highest reported effect for AVI and BRI and a lower impact for WWI. The impact of obesity indices on DBP was affected by age group.
الزراعة
الكلية
علم الغذاء والتغذية
القسم
د.لانا مصطفى إغريب
اسم عضو هيئة التدريس
الخوارزمي
المبنى
430
رقم المكتب
رقم القاعة
الوقت
اليوم
المادة
المواد التي يدرسها
100 ,خوارزمي
8:00- 9:30
س،ن
التقييم الحسي للأغذية
الأعمال، 999
11:00-17:00
تطبيقات عملية في الغذاء والتغذية (1)
عن بعد
12:30-14:00
ث,ر
الإرشادات والتثقيف التغذوي
الساعات
الساعات المكتبية
إلى
من
10:00
9:30
السبت
الإثنين
التوقيع
عضو هيئة التدريس
د.هديل عبيدات
مشرف مكتب الجودة في الكلية
د. صالح شديفات
رئيس القسم
أ.د بسام الدسيت
عميد الكلية
All Rights Reseved © 2023 - Developed by: Prof. Mohammed M. Abu Shquier Editor: Ali Mayyas